dilluns, 31 de desembre del 2012

Descobrint: La Grande Galerie de l'Évolution de Paris

La Gran Galeria de l’Evolució forma part del Museu Nacional d’Història Natural des del 1889. Als anys noranta esdevé un espai d’exposicions permanents que posen en valor i mostren la diversitat dels éssers vius i l’evolució de la vida a través d’una important col·lecció d’animals dissecats.


Abans de convertir-se en la Gran Galeria de l’Evolució, l’antiga Galeria de Zoologia havia estat abandonada. Des de 1965 es va tancar a causa dels danys de la Segona Guerra Mundial. L’enorme sostre de vidre va ser destruït, deixant que el temps i els rajos del sol deterioressin els animals que estaven exposats. Es va realitzar un gran treball de restauració de l’edifici i de taxidèrmia per poder exposar més de 4.500 animals en 3.000 m2. La nova Galeria va ser inaugurada el 1994.

En aquest gran edifici la llum hi juga un paper crucial. L’envidrament deixa passar una lluminositat diferent en funció de l’hora del dia. Una certa màgia sorgeix en aquest univers on cadascun dels animals exposats rep els rajos de llum que contrasta amb les zones de penombra. 

La Gran Galeria de l’Evolució està organitzada en quatre plantes. Els dos primers nivells (0 i 1) exposen la diversitat de vida en l’entorn marí i terrestre. El nivell 2 està dedicat a l’home i a les seves accions sobre el medi ambient. El nivell 3 aborda la qüestió de l’evolució. Finalment hi ha el magatzem en el soterrani que no és visitable pel públic en general i que conté una zooteca amb més de 9 milions d’animals conservats. 

El nivell 1, el terrestre, és la part de l’exposició més famosa, la posada en escena és sublim i hi descobrim més d’un centenar d’animals avançant com una caravana cap a l’Arca de Noè. Liderats per elefants i girafes, les gaseles i la resta d’animals segueixen en fila índia. Gran part de la fauna africana hi és representada.

Gran Galeria de l’Evolució
Jardin des Plantes – 36, rue Geoffroy
Saint Hilaire 75005 Paris
www.mnhm.fr

  
Horaris:
De 10 h. a 18 h. tot l’any
Galeria tancada els dimarts i l’1 de maig